Всички вендинг машини с фискални устройства до края октомври

снимка на Миланова

Всички вендинг машини трябва да са с монтирани фискални устройства до края на месец октомври 2012 г., припомнят от НАП. В бр. 54 от 17.07.2012 на Държвен вестник бе обнародвана промяната в Наредба № Н-18, касаеща инсталирането на фискални устройства (касови апарати) във вендинг машините със срок 31.10.2012 г. Това се отнася за всички кафе машините, паркинг автоматите, машините за закуски, детските автомати за топчета и плюшени играчки, изобщо за всички апарати на самообслужване, както предвиждат промените в наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти.
След 31 октомври продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване (т. нар. вендинг машини), трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство. Не е задължително апаратът да издава касов бон, но той трябва да се визуализира на екрана на устройството. Това би трябвало да облекчи донякъде собствениците на такива машини от допълнителни разходи, свързани с изпълнението на новите изисквания.

Фискалните устройства, които трябва да бъдат монтирани в така нар. вендинг машини, също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти. Към момента дистанционна връзка с НАП имат над 300 000 касови апарати. Данните, които се подават от тях, се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на НАП.
Търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка, може да бъде санкциониран с до 10 000 лева и обектът му да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка.
Можем да Ви уведомим, че вече почти всички производители имат Свидетелства за одобрен тип на фискално устройство за вграждане в автомати на самообслужване.
Можете да се запознаете по подробно с тази информация на нашия сайт http://stedy.bg/