И какво излезе - всички касови апарати по Наредба 4 са...

снимка на Стефан Радев

Вчера присъствахме на среща на представителите на производителите с представители на НАП и БИМ, организирана от БАДФУ.

На нея присъстваше Беата Петрова, като представител на НАП и според нея не само, че няма да се спират от употреба фискалните устройства чиито свидетелства за одобрение на типа са с изтекъл срок, а дори се очаква промяна на наредбата, чрез която да се даде възможност за смяна на фискалните им памети при запълване или повреда.
Единственото ограничение за ползването им ще бъде невъзмножността за смяна на собственост (препродажба, както и първоначална продажба от производител или дистибутор). Това обаче ще си остане възможно за почти всички устройства, чиито производители са ги преузаконили, с или без изменения, по реда на Наредба Н-18.
Процедурата ще е доста сложна, защото "смяна на модел" не съществува като понятие в новата наредба и съответно фискалните устройства (в частност: касовите апарати) ще се извеждат от експлоатация с цел "брак", но производителите ще ги изкупуват и ще ги "произвеждат" отново, като след това ще ги продават обратно на собствениците - един вид ще ги рециклират, поне по документи.

:!: Остава да видим дали наистина ще бъде променен текста на Наредба Н-18, така както направиха през Януари, защото в противен случай, ако искаме :roll: да спазваме закона - трябва да ги изведем от експлоатация окончателно. :wink: