Сръбският пример за връзката на касовите апарати с НАП

След въвеждането на новата система фискални устройства свързани с данъчните служби, отчитаните обороти в Сърбия нарастват в пъти

През 2005 г. в съседна Сърбия бе въведена система за свързване на касовите апарати с данъчните служби, които следят за измами. След последните обсъждания в нашето Народно събрание се гласува „За“ това да последваме сръбският пример. Подобна практика не съществува в други страни от Европейския съюз, но явно там проблемите с укриване на данъци не са толкова сериозни колкото на Балканите.

Последните законодателните промени, засягащи фискалните устройства у нас, са широко обсъждани и често пъти критикувани, но ако погледнем резултатите в Сърбия, ще се убедим в целесъобразността на мярката. По данни от сръбските статистики, от въвеждането на новите касови апарати през 2005 година до днес, оборотите са нараснали в пъти, което се отразило много добре на икономиката в страната като цяло. По този начин наяве са излезли огромни суми укриван оборот и са се повишили приходите в бюджета.