GPRS връзка с НАП

снимка на Стефан Радев

От 20-ти януари 2011 г. Стеди Сервиз ЕООД предлага устройства с външен DTT-002 GPRS данъчен терминал за електронна връзка с НАП.
Това са двата принтера, които Датекс успяха да регистрират в ДАМТН преди нова година - Datecs FP 550 Datecs FP 550-05 DV и Datecs FP 3530 Datecs FP 3530-05 DV.
На 20.01.2011 г. беше въведен и регистриран първия такъв принтер, като това вероятно е първата регистрация на устройство, което не е за бензиностанция.
Както вече знаете Наредба Н-18 за касовите апарати дава срок до 31.09.2011 г. на регистрираните по ЗДДС търговци да си закупят ново устройство, което да се върже с НАП или да преработят старите си устройства. Очаква се към края на август и през септември да се преработят към 100 000 касови апарата, което ще е истинско предизвикателство както за сервизите така и за производителите на фискални устройства. Някои скептици твърдят, че сървъра на НАП едва ли ще издържи очакваните около 300 000 устройства на национално ниво и ще има много проблеми по реализирането на връзката.
Към момента все още се оборудват бензиностанциите с такива устройства и за това няма терминали в наличност, освен това няма и определена крайна цена за тях. В цената на устройството ще се включва и sim карта на някой от мобилните опреатори, във вид на годишен абонамент, който Датекс плащат още с поръчването на картите.
С първите карти, които са били до голяма степен обикновни data карти е можело поне да пратиш sms, за да видиш дали картата работи и какъв и е номера, но се очаква с реалните карти да не може да се прави и това. Те няма да се обслужват от нормалните центрове за обслужване на клиенти на мобилните оператори.